katastrofy

Friday, October 19, 2007

Najdou se ještě dnes

Vltavíny se nacházejí převážně v jižních Čechách a na jižní Moravě. Předpokládá se, že dosud se našlo kolem půl milionu kusů vltavínů, z nichž asi 450 tisíc pochází z jižních Čech, 25 tisíc až 50 tisíc z Moravy, v Lužici bylo dosud nalezeno asi dvě stě kamenů , zatímco z Dolního Rakouska a Chebské pánve jsou pouze ojedinělé nálezy.
Dříve se vltavíny hledaly na poli, ale již před začátkem druhé světové války bylo obtížné najít nepoškozený vltavín. Zlepšilo se to v padesátých letech, kdy se zavedením hluboké orby traktory dostaly na povrch dosud netknuté vrstvy s vltavíny. Tehdy mohl jeden člověk najít za den až 250 vltavínů. Dnes již můžete hovořit o úspěchu, když se po celodenním trmácení po polích vrátíte s jedním se dvěma úlomky.
Někteří lidé začali hledat vltavíny pod povrchem, v píscích a jílech, kde se vyskytují. Pokud však chcete najít větší kus, musíte prokopat mnohdy i několik krychlových metrů štěrkopísku. "Profesionální" hledači, kteří kopou vltavíny hlavně pro zisk, po sobě nechávají v lesích až čtyři metry hluboké jámy. Zaslechl jsem dokonce zprávy o několikametrových štolách. Návštěva takových míst se může stát i osudnou. Honba za vltavíny si tak vyžádala dokonce lidský život. Taková činnost je ale i v přímém rozporu s Báňským zákonem, který zakazuje těžbu některých surovin (patří sem i vltavíny!) v hloubce větší než 30 centimetrů. Zajistit povolení ke kopání vltavínů je pro jednotlivce téměř nemožné. Nezbývá než hledat na zoraných polích, nejlépe po dešti, jak vám potvrdí zkušení sběratelé.