katastrofy

Wednesday, October 24, 2007

Texty pod obrázky:

Obr.1
Model vzniku vltavínů při dopadu velkého meteoritu - exploze na hranici s krystalinikem. Ilustrace Hana Daňková (podle návrhu univiverzitního profesora V. Boušky).
Obr.2
Různé typy tvaru povrchu vltavínů - skulptace u nálezů z jižních Čech (nahoře) a jižní Moravy (dole). Reprodukce podle foto V. Boušky.
Obr.3
Poselství tvůrce - Gilbert Albert, Praha 1995. České vltavíny jsou hlavním motivem náhrdelníku doplněného čínskými perlami, "diamanty z pouště" a brilianty.
Obr.4
Ukázka historického šperku s broušeným vltavínem z druhé poloviny 19. století z jižních Čech (z archivu Národního muzea).
Obr.5
Vltavín z Bechyně (30x29,5 mm) ve stavu po nálezu. Jeho vzhled na první pohled neupoutá, ale stačí se podívat proti světlu!
Obr.6 experimentální snímek
Jedna z možností
Stanovením chemického složení vltavínů lze snadno dokázat, zda se jedná o pravý vltavín nebo falzifikát. Při svých experimentech jsem objevil metodu, která může rovněž k tomuto rozlišení přispět. Leptal jsem vyleštěnou plochu vltavínů a lahvového skla ve slabém roztoku kyseliny fluorovodíkové. Na povrchu vltavínu se díky nestejnoměrnému složení skloviny vytvořily mělké rovnoběžné zářezy, zatímco na povrchu lahvového skla se leptáním vytvořily pouze nepravidelné skvrny.
Obr.7a
Naleziště vltavínů v jihočeské pískovně, jejíž stěna připomíná skalní stěny v pouštních oblastech. Zde však místo větru "zapracovali" sběrači vltavínů.
Obr.7b
Naleziště vltavínů poškozené při černé těžbě. Během noci použili novodobí zlatokopové k vykopání jámy bagr.
Obr.8 doplnit šipku!
Takhle vypadá čerstvě nalezený vltavín v pískovém sedimentu u Vrábče (1994).