katastrofy

Thursday, October 09, 2008

Přírodní katastrofy

2. Sopečné erupce
Sopečné erupce mají svůj zdroj hluboko pod zemským povrchem. Sopka je vyvýšenina tvořená sopečným materiálem, která je spojena s magmatickým krbem pod povrchem ve hloubce asi 30 až 100 km. Magma je tavenina tvořená převážně křemičitany. K roztavení magmatické horniny dochází pravděpodobně kvůli vysoké koncentraci radioaktivních prvků, která svým radioaktivním rozpadem uvolňují značné množství tepla. Jiným zdrojem tepla může být vysoký tlak, který zvyšuje teplotu horniny. Tektonickými poruchami může být magmatický krb spojen s povrchem. Magma puklinami stoupá k povrchu, tlak klesá a unikají vodní páry a jedovaté plyny. Vzniká sopečná činnost, jejíž důsledkem je vznik sopky.
Předpovědi a ochrana před erupcemi sopek:
Oběti sopečných výbuchů jdou do statisíců. Sopečnou činnost lze rozdělit do několika dílčích procesů, které lze seřadit podle počtu obětí na životech a materiálních škod: - žhavá sopečná mračna (směs žhavých plynů a tefry) - spad tefry (popel, lapilly, písek a sopečné pumy) - následky sopečné činnosti (hladomor, otravy) - sopečné bahnotoky - výrony lávy a lávové proudy - jedovaté plyny
Předpověď sopečné činnosti je založena na dlouholetých pozorováních. Většina nebezpečných sopek je pod trvalým dozorem. Jsou sestaveny mapy vulkanického rizika. Některé sopky vybuchují v téměř pravidelných intervalech a lze jejich erupce snadno předpovědět.
3. Ničivé sesuvy půdy
K sesuvům půdy dochází, když je porušena stabilita svahu. Síly, které udržují soudržnost půdy nebo horniny, začnou být slabší než gravitace a celá hmota se dostane do pohybu.
Půda se může ze svahu posouvat nepatrnou rychlostí. Někdy se zvětralé skály mohou sesouvat rychlostí až několik metrů za den. Konečně může dojít k náhlému uvolnění velkého objemu horniny, který se zřítí vysokou rychlostí.
Sesuv je definován jako náhlý pohyb hornin, při němž se sesouvající hmota oddělí od pevného podloží zřetelnou smykovou plochou. Sesuvy půdy mohou ohrozit obydlí, sídliště, dopravní komunikace a inženýrské sítě, zemědělské pozemky. Podmořské sesuvy mohou přetrhat telefonní a telegrafní kabely. Sesuvy vážně ohrožují vodní díla, zejména přehrady. Mohou zahradit údolí, vytvářet dočasná jezera a tím způsobit záplavy. Sesuvy horniny mohou v jezerech nebo zátokách vyvolat ničivé vlny. Při sesuvech většinou nedochází ke smrti stovek lidí, ale sesuvy způsobují značné materiální škody.