katastrofy

Monday, March 19, 2007

HLAVEL

Tajemství HLAVELU nebyla zdaleka
, jak si Tautanbyrk představo¬vá!. Že odtud Kuntherherr může kontro¬lovat vše v Deltě, to už tušil. Rozkaz z HLAVELU rušil všechny podřízené, niž¬ší rozkazy. Z HLAVELU Šlo například při¬vést Tessmu do amoku, změnit jeho účel, změnit jej ve zbraň.
Tautanbyrka však přece jen šokovalo, že odtud šlo dát sebevražedný impuls všem BaolinNdaům. Když se zděšeně ptal proč, dostalo se mu odpovědi, že BaolinNdaové Jsou tak mocný národ, že z důvodů „kosmické bezpečnosti" musí existovat nějaká „pojistka". Víc k tomu neřekl, ale bylo to zřejmé: BaolinNdaové stáli sice vysoko jako žádný jiný národ, ale kdo ru¬čil za to, že se Jednoho dne nepomatou nebo nebudou nějakým neznámým protiv¬níkem pomateni a nebudou pak nebezpe¬čím pro sebe i pro vesmír?
Tohle musel strávit. Vše ostatní, co HLAVEL nabízel, bylo proti tomu nicot¬né. V následujících dvaceti letech se nau¬čil vše, ale nic svým významem nepřesa¬hovalo onu konečnou možnost.
Občas se dostavil posel Thoregonu a Tautanbyrk byl z hovoru s ním vyloučen stejně jako předtím. Když si na to stěžo¬val, dostalo se mu odpovědi, že všechno má svůj čas. Žádný Heliot se už neukázal. Tautanbyrk se den co den učil, třebaže Kuntherherrovy lekce byly nudné. Chtěl však poznat i ta nejposlednější tajemství a doufal, že se veletechnik jednoho dne přeřekne.