katastrofy

Tuesday, July 10, 2007

Sedmihlásek

Horní třetina Hřibu začalo pulsovat in¬tenzivním stříbrným světlem. Tautanbyrk nám řekl, že tento jev už jednou viděl, ale tenkrát ho Kuntherherr poslal pryč.
„Vím, co to znamená," řekl liše, skoro nábožně. „To znamená, že po Mostu do nekonečna k nám přejde Heliot pověřenec Rady Thoregonu..."
V nejbližších hodinách se mělo rozhod¬nout a nezdálo se, že to bude ve prospěch
Šaogenu.
Proti sobě stál nyní zhruba stejný počet lodí. Traal změnil taktiku a přestal se sna¬žit o masivní průlom. Místo toho zaútoči¬li na široké frontě a zavlékali úplňky do bojů lodě proti lodi. Mužstva byla příliš unavena, než aby dokázala ještě účinně bojovat.
. \Sedmihlásek se zděšeně a bezmocně dí¬val, jak jedna loď za druhou exploduje. Bylo to děsivé. Ve jménu míru hynuly miliony životů, každý sám o sobě cenný anenahraditelný. Ale co měl dělat? Vzdát se a přenechat vše Traalu? Otevřít dveře dokořán barbarství?
'.Povzbuzoval posádky, ale nepomáhalo té. Některé otevřeně přeběhly k Traalu, jiné utekly z boje a uháněly neznámo kam. Už nechtěly bojovat, neměly naději. Ne¬bilo nic, zač by stálo umírat. A co bylo horší ~ nebylo nic, zač by stálo ještě žít. Tu se stal zázrak.