katastrofy

Sunday, March 25, 2007

Tautanbyrk

„Ne," řekl rozechvěle Tautanbyrk. „Ne my, ale ty. Vidím, že znáš jen jednoho pána a to sebe. Já pro tebe nejsem ničím. Mé námitky vůbec nebereš na vědomí.A proto od tebe odcházím a tentokrát definitivně. Hledej si jiného nástupce, mě. už nevolej. Já už nejsem k dispozici."
„Když chceš, tak si jdi!" rozčilil se Kun¬therherr. „Prostě jsem se v tobě zmýlil.Škoda Času, který jsem s tebou promar¬nil."
Tautanbyrk se nakonec vrátil domů na ostrov a předstíral, že má dovolenou. Stá¬le se bál té nanokolony. Dva dny nato se setkal s Viviaree, a když se musela zase vrátit do technoboxu, vzala ho s sebou. U Krapohla se ani neohlásil. Potřeboval čas, aby si udělal jasno o sobě a své bu¬doucnosti. Blízkost Viviaree měla na něj uklidňující a stabilizující vliv.
Další dva dny uběhly bez zvláštních udá¬losti. Tautanbyrk s Viviaree cestoval mezi eolovou a standardní branou.
Byli zrovna u standardní brány, když do¬šlo ke katastrofě, jíž se Tautanbyrk obával už v té cizí lodi. Sice tenkrát nevěděl, co by se mohlo stát, ale nyní to zažili.
Proběhlo to Jako rázová vlna celou Del¬tou. HLAVEL vyslal všem zařízením a by¬tostem v hyperprostorové bublině sebevra¬žedný příkaz. Týkalo se to i Tessmů, ale ti nebyli vyzváni k sebevraždě, nýbrž pouze k amoku.
Vzápětí přístroje technoboxu zazname¬naly četné exploze. Zničeny byly celé ko¬lageny. Z rádiových zpráv se dozvěděli, že Tessmové v Deltě propadli amoku a vše ničí.
Příkaz k sebevraždě dostali i Tautanbyrk a Viviaree. Křičeli a objímali se, skoro se . tomu nedokázali ubránit.
„Dokážeš zavést technobox do standard¬ní brány?" zařval Tautanbyrk v příšerných mukách. „Tam budeme třeba v bezpečí."
„V normálním vesmíru umřeme taky," namítla.
Skoncujte se životem, vzdejte se! bušilo v nich.
„Nemyslím normální vesmír, ale bránu!"
Konečně pochopila. Odpoutala se od něj, rvala bolestí a zoufalstvím, ale doká¬zala dát lodi impuls Potom vypnula všech¬

ny systémy, plně se izolovali, jen dál sta¬tečně bojovali proti sebevražednému im¬pulsu a sledovali pasivní zaměřování. ' Skoncujte se životem, vzdejte se! . Stále jim to bušilo v duši. Tautanbyrk si ^nedokázal představit, že rozkaz k sebe¬vraždě vydal Kuntherherr. Určitě to byla nanokolona! Odevšad zaměřovali explo¬ze. Počet došlých rádiových zpráv rapid¬ně klesal. Znamenalo to, že většina BaoHnNdaů příkazu uposlechla?
Půl dne se oba zamilovaní trápili a snad to byla láska, která jim dala sílu odolávat příkazu až do posledních chvil. Jenže pak nastal okamžik, kdy už nemohli, kdy vy¬čerpali poslední síly. Už nepřijímali vů¬bec žádné rádiové zprávy, pouze registro¬vali nesčetné detonace.
A pak byl konec.